Historiallista sukellusta Turussa

Sunnuntaina 16.8.2020 suuntasimme Turun Samppalinnan maauimalaan esittelemään ja kokeilemaan historiallisia sukellusvälineitä. Mukaan tuli niin ruotsalaista mallia oleva puukypärä kuin Siebe-Gorman -merkkinen raskassukeltajan varustuskin. Kypärävarustus edustaa 1800-luvun ammattisukeltamista. Raskassukeltaja on nykyajan termi. Muinoin puhuttiin vain sukeltajista.

Ensimmäisenä veteen mentiin alta avoimella puukypärällä.

Sukelluksesta kiinnostunut yleisökin pääsi kokeilemaan kypäräsukellusta. Päivän ensimmäinen kokeilija valmistautuu. Kypärän nokkaluukku on vielä auki.

Valtavasti ilmaa sisältävän puvun kanssa ei uppoa ilman apuja. Avustajat pukevat sukeltajalle lyijypainot. Sukellusvarustus painaa yhteensä 85 kiloa. Kypärä on kiinnitetty nykyaikaiseen Ursuitin sukelluspukuun.

Sukelluskohteelle on mentävä tikkaita, sillä 12 kiloa kappale painavilla kengillä ei oikein voi uida.

Päivän toinen kokeilija valmistautuu sukellukseen. Koska sukelluspuvut olivat työnantajan omaisuutta, oli jokaisella sukeltajalla omat ”räkäliinat”, jotka käärittiin leuan ympäri ennen kypärän pukemista. Taustalla näkyy kolmisylinterinen vesijäähdytteinen käsikäyttöinen ilmapumppu.

Videoita