Näyttely

Viimeisin SSHY:n saama kookas laite on venäläistä valmistetta oleva pienehkö yhtä sukeltajaa ylläpitävä pumppu, joka on osa ”Sukellusneuvos Öhmannin ” kokonaisuutta.
Joukko kokokasvonaamareita
Kaksiletkuisia hengityslaitteita, muutama ranskalainen La Sprirotehniquen Mistral sekä espanjalainen Nemrod. Kolmas vasemmalta on Eka Metsävuoren englantilainen Ventura.
Yleiskuva ”pikkutavara” vitriineistä. Polkupyörän vanteeseen mahtuu enemmänkin snorkkeleita ja ikkunaan naamareita! 
Täydellisiä laitepaketteja.

Mielenkiintoisimmat välineet eivät kuitenkaan ole suurimpia. Sukellushistoriallisesti tärkein väline on varmaankin erään tunnetuimman harrastussukelluksen pioneerin Ora Patoharjun valmistama kapillaarisyvyysmittari.

Oran kapillaarisyvyysmittari 1960 – luvulta. Hieno! Lämpömittari keskellä.

Hieno lisä kokoelmiimme on myös toisen pioneerin Bror-Erik Janssonin ja hänen poikansa Peter Janssonin valmistama sukellussuunnistustorpedo. Mukana on isän ja pojan laatima opaskirja sukellussuunnistukseen.

Suunnistustorpedossa tarvittava sukelluspullo pannaan hengityslaite perään päin suunnattuna torpedon keulaan (5 l – 7 l mahtuu). Putkeen tulee matkamittari ja torpedon alle kompassi ja suunnistuskartta. Tarvittavat lisävälineet ovat olemassa, mutta tarvitaan ”insinööri” asentamaan ne laitteeseen.
Sukellushistoriallisesti torpedon arvoa lisää rakentajien kirjoittama opaskirja sukellussuunnistuksesta.

Mielenkiintoinen on myös hopeinen mitali, jonka joku on saanut toisena palkintona sukelluskalastuskilpailussa Hangossa vuonna 1968.  

Ehkä ei nyt sentään näin arvokas, mutta kuitenkin hyvin mielenkiintoinen.

Toisaalta jokainen näyttelyssä oleva väline ja laite sisältää oman tarinansa. Monet välineet ovat uniikkikappaleita, joita ei löydy muualta, Suomestakin vain yksittäisiä kappaleita.

Monet ehkä muistavat vielä ensimmäisen ”sukeltajan tietokoneen”
Suunnon innnovaatio sukeltajille 1970 – luvulta. Kapillaarisyvyysmittari yhdistettynä kompassiin.

Näyttely avoinna

Turkulainen ammattisukellusyritys DG-Diving Group on mahdollistanut pienen näyttelymme/museomme toiminnan. Suurkiitokset arvokkaasta panoksesta! Valitettavasti SSHY voi pitää näyttelyään avoinna ainoastaan sopimuksen mukaan, koska museota ylläpidetään talkoovoimin. Ryhmä on tietysti aina hyvä, mutta ryhmän koko voi vaihdella välillä 1-10 (15). Jos kiinnostaa, ota yhteyttä!

DG Diving Groupin ”verstas ja talli” ovat paljon muuta kuin vain varasto.

Näyttelyn ”ovinaiset ja -miehet”. Sukeltajan Maailma – ensimmäisen ja viimeisen kansilehti välissä 20 vuotta.

Lisää välineitä?

Suomessa, kuten kaikkialla muuallakin on runsaasti sukellusvälineitä, joita ei enää kukaan koskaan tule käyttämään. Niitä voi lahjoittaa kokoelmaan. Ostaminen ei ole mahdotonta, mutta vaikeaa. Yhdistyksellä ei ole rahavaroja tähän tarkoitukseen. Kaikki lahjoitukset otetaan kiitoksella vastaan. Kaikki sukellukseen liittyvä kelpaa. On jopa tärkeää, etteivät ”vanhat sukellusvälineet” olivatpa ne mitä tahansa, joudu hukkaan.