Sukeltajan saappaiden tuotantoprosessi

Tämä artikkeli on alunperin julkaistu italiaksi sekä englanninkielisenä käännöksenä HDS Italian facebooksivulla. Artikkeli kuvineen on uudelleenjulkaistu nettisivullamme kirjoittajan/kuvaajan luvalla. Lyijypohjan valmistaminen: Tehdään piirustukset, jotka ovat alkuperäisen mallin tarkka jäljennös. Tämän jälkeen tehdään CNC-jyrsimen avulla puinen MASTER-KAPPALE (punainen), joka tarvitaan muotin tekemiseen lyijypohjan myöhempää hiekkavalua varten. Sisäpohja on valmistettu jalavapuusta, jota merivesi ei kykene turmelemaan. Lyijy- …

Jatka lukemista

SOS dekompressiomittari – sukellustietokoneiden edeltäjä

Analoginen SOS dekompressiomittari antoi sukeltajille nykyisten sukellustietokoneiden tapaan lisää sukellusaikaa verrattuna taulukoihin. Laite saavuttikin maailmalla varsin suuren suosion, mutta sai osakseen myös kritiikkiä. Insinööri Carlo Alinari ja elokuvaaja Victor Aldo De Sanctis toivat vuonna 1959 markkinoille automaattisen SOS dekompressiomittarin. Miehet olivat Torinossa Italiassa sijaitsevan sukellusvälinefirman Strumenti Ottici Subacquei (SOS) perustajia. Laitteesta on myös käytetty nimeä …

Jatka lukemista

Märkäpuku – merkittävä keksintö sukelluksen historiassa

Kun ensimmäisiä moderneja hengityslaitteita kehitettiin 1940-luvun alussa, sukeltajilla ei ollut käytössään mitään kunnollisia sukelluspukuja. Altistuminen kylmälle oli yleistä ja toisinaan hyvin vaarallistakin. ”Ja silloin se tapahtui. Niin äkkiä, etten ehtinyt edes mitään huomata, menin tiedottomaksi. Jos olisin siinä tilaisuudessa menettänyt henkeni – ja niinkuin seuraavasta näkyy, ei todella paljonkaan puuttunut – en olisi, niin sanoakseni, …

Jatka lukemista

Sukellusnäytös ja luentoja lauantaina 10.6.2023

Sukelluksen Päivä 2023 Suomen Sukellushistoriallinen Yhdistys on yhdessä Merikeskus Forum Marinumin kanssa järjestänyt Sukelluksen Päivän vuodesta 2010 alkaen. Päivän ohjelmaan on alusta alkaen kuulunut erityisesti yleisölle tarkoitettu osuus niin vanhasta kuin uudemmastakin sukeltamisesta. Sukeltamiseen liittyy yhä edelleen jotakin erikoista ja outoa, jopa mystisyyttä. Nyt sinulla on mahdollisuus nähdä ja kokea sukeltamista aivan lähituntumassa ja selostettuna …

Jatka lukemista

Kun radiomies sukelsi haastattelemaan sammakkomiestä (kesällä 1960)

Yleisradion Elävässä arkistossa on kaksi mielenkiintoista radio-ohjelmaa vuodelta 1960: Sukellus fregatti St. Nikolaille sekä Räpylät ja vesikeuhko. Ohessa linkki. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/04/11/kun-radiomies-sukelsi-haastattelemaan-sammakkomiesta Jutussa on myös linkki vuoden 1961 tv-ohjelmaan Muinaislöytöja sukelletaan Ruotsinsalmesta: https://areena.yle.fi/1-50125268

Kadonnut kamera

Ensimmäinen vedenalainen kamerani oli omatekoinen kapistus, jolla tallensin Tampereen Pyynikin uimahallin vedenalaisia maisemia 1960-luvun lopulla. Kamera koteloineen kuitenkin katosi vuosien saatossa. Pari kuvaa kotelosta sekä muutama kuva veden alta palauttaa mieleen nuo ajat. Joskus vuoden 1969 aikoihin olessani 13-14 vuotias sain ajatuksen, että vedenalainen kamera olisi mielenkiintoinen juttu. Olin vuoden 1968 elokuussa hankkinut paineilmalaitteen, jota …

Jatka lukemista

Sukelluslaitteiden lähihistoriaa

Laitesukelluksen pioneeri Jacques Cousteau ja insinööri Emile Gagnan ovat saaneet nimensä historiankirjoihin modernin regulaattorin kehittäjinä. Keksintö mahdollisti omavaraisen, pinnalta riippumattoman sukelluslaitteen käytön. Kehitystyötä on kuitenkin tapahtunut jo paljon aikaisemmin. On syytä palata yli sata vuotta taaksepäin.

Jatka lukemista

Aurajoen puhdistussukelluksia 30 vuotta

Aurajoen puhdistuksen historiaa Otsikko Turun Sanomissa 20.9.1992: Aurajoesta juomavettä ja mustunutta romua. Artikkeli kertoo ensimmäisestä Aurajoen puhdistustempauksesta. Tapahtuma järjestettiin silloin AWARE – nimellä (Aquatiq World Awareness, Responsibility & Education). Järjestäjänä toimi tuolloin Turussa toiminutta FinnSuit-liikettä vetänyt pioneerisukeltaja Pirjo Vuola. Vuosia on vierähtänyt kolmekymmentä ja Aurajokea on edelleen puhdistettu turkulaisten sukeltajien voimin. Voi varmaankin todeta, että …

Jatka lukemista