Sukellusnäytös ja luentoja lauantaina 10.6.2023

Sukelluksen Päivä 2023

Suomen Sukellushistoriallinen Yhdistys on yhdessä Merikeskus Forum Marinumin kanssa järjestänyt Sukelluksen Päivän vuodesta 2010 alkaen. Päivän ohjelmaan on alusta alkaen kuulunut erityisesti yleisölle tarkoitettu osuus niin vanhasta kuin uudemmastakin sukeltamisesta.

Sukeltamiseen liittyy yhä edelleen jotakin erikoista ja outoa, jopa mystisyyttä. Nyt sinulla on mahdollisuus nähdä ja kokea sukeltamista aivan lähituntumassa ja selostettuna lauantaina 10.6. kello 10-12.

Ohessa muutama kiinnostava ”alkupala” tulevasta kattauksestamme!

Sukelluskello Mårten lasketaan Aurajokeen

Historiallisten sukelluskellojen replikoita ei maailmassa ole käytössä kuin kaksi kappaletta ja meillä on niistä toinen. Meidän kellomme on replika ruotsalaisen Mårten Triewaldin sukelluskellosta vuodelta 1731 ja sen takia nimetty Mårteniksi. Tällaiset kellot olivat käytössä 1600- ja 1700- luvuilla ja nyt siis jälleen Aurajoessa. Uskallatko kyytiin?

Raskassukeltaja (kypäräsukeltaja) esiintyy ikkunallisessa akvaariossa

Sukelluksen Päivän alkuvuosina kaikki sukeltajat ja ”Mårten” laskettiin aina Aurajokeen. Erään kerran joku yleisöstä lausahti: ”Ei niistä näe kuin ruskeita kuplia”! Niinpä teetettiin ikkunallinen akvaario kaikille muille sukeltajille, mutta sukelluskello pannaan edelleen vain jokeen. Raskassukeltajaa kypärineen ei maailmallakaan enää näe kuin harvoin näytöksissä. Akvaarioon laskettaessa yleisö näkee laitteen toiminnan alkaen pukeutumisesta, päättyen puvun riisumiseen ja koko esityksen selostettuna.

Titanic-näyttely ja luento Forum Marinumissa

Forum Marinumissa on näyttely RMS Titanicissa mukana olleista suomalaisista. RMS Titanicin haaksirikosta on kulunut yli 100 vuotta, mutta tapahtuma ”elää” edelleen. Sukelluksen Päivän luento-osuus Forum Marinumin auditoriossa, Ruumassa, käsittelee RMS Titanicia: ”Titanic, totta ja taruakin”. (Jouko Moisala)

Luento, Ruuma klo 14.00 – 15.30

Tervetuloa!

Nämä ja monta muuta sukeltajaa tullaan siis näkemään Sukelluksen Päivänä Merikeskus Forum Marinumissa lauantaina 10.6.2023 klo 10.00 – 12.00. Kysymyksiin saa vastauksia ja sukellusvälineitä voi koskea ja ihmetellä. Omakuvia voi myös ottaa kypärä päässä.