Ensimmäinen suomalainen sukelluksen oppikirja, Urheilusukeltajan Aapinen

Sukeltajan Aapisen ensimmäinen versio ilmestyi vuoden 1958 toukokuussa Urheilusukeltajat ry:n tällä kertaa monistemuotoisessa lehdessä Urheilusukeltaja N:o 2. Sukeltajan aapinen käsitti tuolloin seitsemän sivua turvallisuusohjeita, jotka ovat kestäneet hyvin aikaa. Erityisesti muistakaamme seuraava tärkeä sääntö: ”Hanki valkoinen kumipuku, sillä vain se näkyy sameissa vesissämme”.
Sukeltajan Aapisesta tehtiin myöhemmin erillinen moniste (ladattavissa alta). Urheilusukeltajien historiikissa Antti Saarnio kertookin lukeneensa Urheilusukeltajan Aapista keväällä 1960 ennen kesän sukelluksia. Myös kiertokirjeessä 3/60 muistutetaan, että Urheilusukeltajan Aapinen jaetaan kaikille sukelluskursseille osallistujille. Näinollen Urheilusukeltajan Aapinen ilmestyi erillisenä monisteena viimeistään keväällä 1960 (ja aikaisintaan vuoden 1958 kesäkuussa). Näin ollen se on vanhin tuntemamme suomalainen sukellusopas.

Tekijänoikeudet omistaa Urheilusukeltajat ry. Jakelemme tätä konekirjoitettua ja piirroksin kuvitettua oppimateriaalia Urheilusukeltajat ry:n luvalla.

Nimi: Urheilusukeltajan Aapinen
Vuosi: 1958/1960
Teksti: ilmeisesti Ora Patoharju
Kuvitus: ilmeisesti Ora Patoharju
Lähde: Urheilusukeltajat ry:n digiarkisto
Copyright: Urheilusukeltajat ry, 1960

VAROITUS Turvallinen sukeltaminen edellyttää ohjattua harjoittelua uima-altaassa sukelluskurssilla ja asioiden oikein ymmärtämisen varmistamista. Lisäksi varusteet ja sen tähden myös menetelmät ovat 60 vuodessa muuttuneet oleellisesti. Sukeltamisen itsekseen opetteleva voi ymmärtämättään saattaa itsensä vaaraan, vammautua tai kuolla. Ohjatun sukelluskurssin opein sukeltaminen sen sijaan on erittäin turvallista.