Suomen Sukellushistorialliselle Yhdistykselle on toimintansa aikana kertynyt kohtuullinen kokoelma sukellushistoriallista aineistoa. Koko aineisto on ollut kymmenisen vuotta sitten esillä lähes kokonaisuudessaan. Lisäksi aineistosta on koottu Sukelluksen Päivän yhteyteen pienempiä näyttelyitä. Viimeiset vuodet aineisto on ollut varastoituna. Varastopaikkakaan ei ole ollut pysyvä, vaan tavaroita on jouduttu kuljettamaan purku-uhan alla olevasta paikasta toiseen vastaavan.
Viime kesänä yhdistykselle avautui mahdollisuus rakentaa pysyvä näyttely Lohjalle, Luksian tiloihin. Mahdollisuus käytettiin hyväksi. Viimeisestä varastosta siirrettiin kertynyttä materiaalia kolme kuorma-autolastillista Lohjalle, Ojamon kaivoslammen rannalla olevaan tilaan. Tänne on syksyn 2024 aikana rakentunut maamme ensimmäinen pysyvä sukellushistoriallinen näyttely.
Paikka on sukelluksellisesti merkittävä. Luksian ammattisukelluskoulutus on toiminut samalla alueella jo 30 vuotta.
Paikka on saanut nimen: ”Sukellushistoriankeskus ”Casque”. Casque on sekä ranskaa että vanhaa englantia ja tarkoittaa kypärää. Vanhat sukeltajat ovat käyttäneet raskassukeltajan kypärästä nimitystä ”kaski”. Se olisi ollut myös käyttökelpoinen nimi. Vaikka kaskea ei enää poltetakaan, herättää suomalaisessa sana ”kaski” aivan muun ajatuksen kuin sukeltajan käyttämä kypärä. Lisäksi samalla nimellä myydään jaloviinaa ja olutta. ”Casque” herättää toivottavasti mielenkiintoa, joka vaatii selityksen. Ulkomaalaiselle sana kertoo suoraan, mistä on kyse.


Näyttely sijaitsee vasemman kuvan rakennuksen toisessa kerroksessa. Keskellä oleva avoin ovi on näyttelyn sisään kulku. Rakennusta vastapäätä, Ojamon kaivoslammen toisella rannalla toimii Meriturva. Rakennus on aidatulla ja valvotulla alueella.
Sukellushistoriankeskuksen tila on tarkoitukseensa riittävä. Entinen luokkahuone on noin kuusi metriä leveä ja 12 metriä pitkä.

Tilassa on 14 vitriiniä pienille esineille. Neljä pumppua ja siirrettävä painekammio ovat suurimmat kohteet.

Näyttelyssä ovat edustettuina kaikki sukeltamisen osa-alueet. Pääpaino saattaa kuitenkin olla ammattisukeltamisen historiassa. Tilan takaosa on ammattisukeltamisen tärkeintä aluetta.

Kuvassa puolet kokokasvonaamareita ja osa haitariletkuisista hengityslaitteista
Kuva Mikko Salo

Yhdityksellä on kaksi siirrettävää painekammiota, joista toinen on sijoitettuna näyttelyyn.

Yhdistyksellä on jonkin verran kirjallisuutta ja lehtiä. Lisääkin otetaan. Erityisesti olisi hyvä saada sukellusseuroja omia julkaisuja.

”Sukellusneuvos Öhman”, joka useasti on ollut mukana SSHY:n järjestämissä tapahtumissa on nyt ansaitsemallaan eläkepaikalla. Ei enää matkustamista!
Näyttely on rakenteeltaan valmis. Kevään 2025 aikana, toukokuun alkuun mennessä tehdään ”fiksaukset”. Näyttely saatetaan vierailtavaan kuosiin.
Ensi kesänä näyttely tulee olemaan avoinna vierailijoille. Näistä tiedotetaan yhdistyksen sivuilla kevään aikana.
Voisi ehkä sanoa, että ”Kannattaa tulla kauempaakin”!