Vanhoja varusteita

SSHY:llä on tällä hetkellä Mårtenin ja akvaarion ja nostokorin lisäksi kolme raskassukeltajan pumppua, venäläisvalmisteisia kaksi ja englantilainen Siebe-Gorman.

Sieben yhdistys sai lahjoituksena YIT:lta. Samalla yhdistys sai kypärän, sukeltajan painoja ja kenkiä sekä ilmanjakopaneelin. Valitettavasti puvut olivat kärsineet totaalisen tuhon.

Uusin lahjoitus on keväältä 2019. Yhdistykselle lahjoitettiin ”Sukellusneuvos Öhman” raskaine sukellusvarusteineen. Öhmannilla on oma tarinansa ja hänestä voi tulla hyvinkin yhdistyksen esiintyvä logo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vuosien varrella yhdistykselle on ammattisukeltajien varusteiden lisäksi kertynyt myös sukellus­harrastukseen liittyvää välineistöä.  

Venäläisen pumpun on Harri Jylhä entisöinyt täysin toimintakuntoon. Toinen pumppu odottaa puhdistuksen jälkeistä kokoonpanoaan. Kolmas, uusin tarvinnee aluksi vain hyvän puhdistuksen.

Yhdistyksen ensimmäinen pumppu ostokunnossa
Päivitystä varten pumppu purettiin osiinsa

Sukelluksia ajatellen yhdistyksellä on pumppu, kypärä, puku sekä letku, kengät ja painot, siis koko varustus.

Raskassukeltajan kypärä on laite, joka herättää yleisössä tiettyjä intohimoja.

Deanen veljesten Englannissa kehittämän palomiehille tarkoitetun avoimen kypärän jälkeen maailmassa on valmistettu yli kolmesataa erilaista kypärämallia. Toiminnallinen periaate on kaikissa sama, mutta rakenteelliset ratkaisut tekevät kypäröistä erilaisia.

Keräilijöitä on maailmalla runsaasti. Kirjallisuutena Leon G. Lyonsin kirja ”Helmets of the Deep on hyvä kokoomateos, josta on tulossa uusi laajempi painos.

Erityisesti sukelluskypärien keräily on tuottanut sivuvaikutuksena väärenteet, joita markkinoilla liikkuu runsaasti. Lisäksi on myös huomioitava, että uusia kypäröitä käyttöön valmistetaan edelleen ainakin Kiinassa, Venäjällä ja Intiassa. Markkinoille tulee näin uuden veroisia, mutta historiallisesti ajatellen feikki – kypäröitä.

Suomessakin on näitä kypäröitä valmistettu. Asiantuntijat käyttävät näistä nimitystä ”Siebe-Gorman” made in Finland. Tämä siitä syystä, että nämä ”raumalaisiksikin” mainitut kypärät muistuttavat selkeästi alkuperäistä Sieben kypärää. Eroavuuksiakin on, mutta etenkin ikkunat ja muut läpiviennit ovat selkeästi kuin Sieben varaosia.

SSHY on tekemässä näistä Suomessa valmistetuista kypäröistä inventointia. Lähinnä perusteena on ulkomaisten alan harrastajien kiinnostus saada yksityiskohtaisempaa tietoa näistä kypäröistä ja niiden valmistajista.

”Siebe- Gormanin” made in Finland erottaa selkeästi ensinnäkin siitä, että kypärän rinnassa etupuolella ei ole tavanomaista Sieben soikion muotoista merkkiä eikä edes jälkeä merkistä. Tämä herättää ensimmäisen mielenkiinnon kypärän alkuperästä. Sieben kypäröissä on selkeät numeromerkinnät sekä rinnassa että itse kypärässä. Suomessa tehdyissä numero on kypärän takana olevan lukituksen alla. Korkein numero on toistaiseksi 24 ja alin tietysti no.1.