TV-seikkailusarja Sea Hunt 1950-luvulta

Amerikkalainen TV-seikkailusarja Sea Hunt toi laitesukelluksen kaiken kansan nähtäville 1950-luvun lopulla. Sittemmin arviolta miljoona sukeltajaa on valinnut harrastuksen Sea Huntin innoittamana.

Nimeni on Mike Nelson. Ammattini: sukeltaja. Olin Meksikon lahdella muutama maili Tarpon Springsistä länteen Floridassa. Tein geologista tutkimusta Marineland of the Pacificille. Noin puolentoista mailin päässä kypäräsukeltaja keräsi pesusieniä. Hän teki samanlaista työtä kuin hänen isänsä ja isoisänsä olivat tehneet ennen häntä niin täällä kuin kotimaassaan Kreikassa. Kun puoli tuntia myöhemmin nousin pintaan, sain rannikkovartiostolta viestin: sukeltaja oli vaikeuksissa. Sukeltajan veneessä ei ollut muita kuin hänen tyttärensä ja joku vanha mies ja he tarvitsivat apua.

Kiirehdin sinne välittömästi ja seurasin kypäräsukeltajan ilmaletkua alas pohjaan. Letku oli tarttunut teräviin koralleihin ja oli juuri rikkoutumassa. Hän ei ylettynyt siihen. Hän olisi hukkunut muutamassa minuutissa. Vapautin hänet. Tämä saattoi minut lopulta kaikkein vaarallisimpiin tilanteisiin, mitä mies voi koskaan kohdata…

(Sea Hunt 1:18: The Sponge Divers, 10.5.1958)

Mike Nelson käytti veden alla Rolleimarin –koteloa

Jokainen Sea Hunt -sarjan jakso alkoi aina sukeltaja Mike Nelsonin selostaessa taustalla, mitä hän oli tekemässä ja mihin seikkailuihin hän sillä kertaa oli juuri sotkeutumassa. Hän oli entinen laivaston sukeltaja ja hän tiesi kaiken, mikä liittyi veden alla suoritettaviin töihin. Välillä tehtävänä oli veden alle jumiin jääneiden vapauttaminen ja erilaisten vaarojen ratkominen, välillä rikollisten taltuttaminen hurjissa vedenalaisissa kamppailuissa. Hän oli usein vesillä Argonaut -nimisellä veneellään.

Ivan Tors, sarjan luoja ja tuottaja, etsi sopivaa näyttelijää vedenalaiselle seikkailusarjalle vuonna 1957. Sarjan työnimi oli tuolloin ”Underwater” ja päähenkilöksi kaavailtiin Jason Douglas -nimistä sukeltajaa. Kun lihaksikas näyttelijä Lloyd Bridges saapui haastatteluun, hänelle tarjottiin heti roolia. Bridges halusi kuitenkin miettiä asiaa, koska häntä ei innostanut työ joka viikko ilmestyvän sarjan parissa. Hän kuitenkin omien sanojensa mukaan tarvitsi leipää pöytään, joten vähän myöhemmin hän otti roolin vastaan. Aikaisemmin kaavaillut nimet unohdettiin ja niin syntyi Sea Hunt, jossa sukelsi Mike Nelson.

Lloyd Bridges ei osannut sukeltaa. Päivää ennen ensimmäisiä kuvauksia sukeltaja Courtney Brown opetti uima-altaallaan Bridgesille sukelluksen alkeita. Opetukseen osallistui myös Zale Parry, joka toimi sarjassa naispuolisten näyttelijöiden vedenalaisena sijaisnäyttelijänä. Courtney Brownista tuli Bridgesin sukeltava stunttimies Bridgesin esiintyessä vain matalassa otetuissa lähikuvissa. Sarjan edetessä Bridgesin sukellustaidot paranivat ja hän halusi esiintyä yhä enemmän veden alla otetuissa kohtauksissa. Sarjan lopulla hän näyttelikin melkein kaikki kohtaukset veden alla, paitsi kaikkein vaarallisimmat stuntit. Hän kuitenkin harvoin sukelsi kauvauksissa 10 metriä syvemmälle.

1950-luvun lopulla useimmat märkäpuvut olivat väriltään mustia. Tuottajan mielestä musta väri sopi ainoastaan sarjassa esiintyville konnille ja siksi Mike Nelsonin märkäpuku maalattiin aina vaalean harmaaksi kuvauksia varten. Nelson käytti melkein aina tuplapulloja ja regulaattorina oli haitarimallinen Voit, minkä firman kanssa Bridgesillä oli myös mainossopimus. Mike Nelsonin kello oli aito Rolex Submariner.

Sankarille sopiva märkäpuku

Tuplapullojen painosta muodostui ongelma Bridgesille jo sarjan alussa. Loputtomissa maanpäällisissä kuvauksissa hän joutui kantamaan niitä kävellessään rannalla ja noustessaan tikkaita ylös veneeseen. Hänen selkänsä tuli kipeäksi. Niinpä hänelle veistettiin balsapuusta sukelluspullot, jotka maalattiin hopean värisiksi. Ne oli myös helppo pukea kiepauttamalla ne edestä pään yli selkään. Bridges käytti niitä sarjan loppuun asti maanpäällisissä kohtauksissa.

Sea Huntin jaksoja kuvattiin useissa eri va-kohteissa, joista Silver Springs Floridassa oli kaikkein suosituin lämpimän ja kirkkaan lähdeveden johdosta. Viimeisenä tuotantovuonna kuvaukset tehtiin pääasiassa Bahamasaarilla. Kuvauksilla oli ominaista, että samalla kerralla kuvattiin kohtauksia useaan eri jaksoon. Sama järjestelmä koski myös maanpäällisiä kohtauksia. Ehkä se oli ainakin osittain syynä useisiin epäjohdonmukaisuuksiin sarjaa tarkemmin seuranneelle. Mike Nelsonin kanssa sukeltavilla saattoi olla eri sukelluslaite veden alla kuin pinnalla. Yhden pullon laite muuttuikin yhtäkkiä tuplapullolaitteeksi! Sukeltaja saattoi myös nuorentua kymmenillä vuosilla veden alle päästyään.

Sukeltamisen vaarat kuten sukeltajantauti, syvyyshumala ja keuhkorepeämä tulevat eri jaksoissa esiin. Vaikka sukeltamisen sääntöjä ja teoriaa yritettiin valvoa asiantuntijoiden toimesta, ohjelmaan pääsi virheitä ilmeisesti siksi, että valvonta ei pysynyt mukana viikottain uusien ilmestyvien jaksojen kanssa. Sarjan tuottajaa eivät nämä asiat ilmeisesti myöskään paljon kiinnostaneet. Pääasia, että jaksoissa oli paljon jännittävää toimintaa. Useimmiten kritiikki kohdistui siihen, että Mike Nelson sukelsi usein yksin. Syvyyshumalan vaikutus sukeltajaan oli sarjassa myös mielenkiintoinen. Ainakin kahdessa jaksossa syvyyshumalaa poteva hyökkäsi puukon kanssa toisen sukaltajan kimppuun yrittäen surmata tämän!

Kun sarjaa oli tehty neljä vuotta, Lloyd Bridges sai tarpeekseen jättäen Sea Huntin. Hän totesi: ”He halusivat enemmän poliiseja ja rosvoja. Minä halusin käsitellä meren todellisia rosvoja kuten öljy-yhtiöitä.” Sarjaa oli tehty yhteensä 155 jaksoa neljän vuoden aikana jakaantuen neljään kauteen vuosina 1958-1961. Siinä esiintyi Bridgesin lisäksi myös muita nimekkäitä näyttelijöitä uransa alkuaikoina kuten Larry Hagman ja Jack Nicholson sekä Bridgesin pojat Beau ja Jeff.

Sarjan päätyttyä Bridges iloitsi, että nyt hän voi nauttia uudesta harrastuksestaan. Hän ja hänen perheensä menivät sukelluskurssille. Kuuluisasta ”Mike Nelsonista” tuli sertifikaatin myötä vihdoin sukelluskelpoinen! Sukelluskeskukset eri puolella maailmaa tarjosivat hänelle ilmaisia sukellusretkiä. Häntä pidettiin sukelluksen huippuammattilaisena. Koskien saamaansa kohtelua hän on kuitenkin todennut: ”Olen ensisijaisesti näyttelijä. Vaivaannun, jos minua verrataan todellisiin ammattilaisiin. Teeskentelen sitä. Näyttelen, että tiedän siitä kaiken, mitä minun oletetaankin tekevän näyttelijänä.”

Sea Huntista tuli heti sen ilmestymisestä lähtien erittäin suosittu ollen ensimmäisten 9 kk:n ajan arvostelujen 1. sijalla Yhdysvalloissa. Sarja oli lisäksi uusintanäytösten myötä suosittu vuosikymmeniä myöhemminkin. Sea Huntia näytettiin ainakin 20 eri maassa Sarjan suosio innoitti uuden Sea Hunt -sarjan tuotantoon vuonna 1987. Siinä näytteli Tarzan-näyttelijänä tunnettu Ron Ely. Uudesta sarjasta puuttui kuitenkin alkuperäisen sarjan tunnelma eikä eri näköinen Mike Nelson kiinnostanut yleisöä. Sarjaa tuotettiin vain 22 jaksoa yhden kauden ajan.

Alkuperäisen sarjan suosio toi markkinoille Sea Hunt -sarjakuvakirjat. Nykyään Yhdysvalloissa on Sea Hunt-keräilijöitä, jotka keräävät kaikkea sarjaan liittyvää tavaraa. Sea Hunt -tilaisuuksissa vanhoihin varusteisiin pukeutuneet sukeltajat esittävät kameroiden edessä Mike Nelson -tyyppisiä vedenalaisia puukkotappeluita. Veteraanisukeltaja Alec Peirce on tehnyt aiheeseen liittyviä ”Sea Hunt Remembered” Youtube-videoita.

Katsoin Sea Huntia televisiosta pikkupoikana 1960-luvun alussa. Sarja oli minulle silloin niin tärkeä, että sain katsoa sitä vanhempieni luvalla tavallista myöhempään normaalin nukkumaanmenoajan jälkeen. Katsoin sittemmin sarjan kaikki 155 osaa Youtubesta syksyn ja alkutalven 2020 aikana. Mikään jakso ei tuntunut tutulta. Olin aikoinaan sen verran nuori, että mieleen eivät jääneet muuta kuin Mike Nelsonin nimi ja kasvonpiirteet. Kun näin Lloyd Bridgesin kymmeniä vuosia myöhemmin jossain elokuvassa, tunnistin hänessä heti Mike Nelsonin!

Sea Huntin kaikki neljä kautta julkaistiin DVD:llä vuonna 2013 ja nykyään ne ovat tosiaan kaikkien nähtävillä Keylie Nelson -nimisen henkilön lataamina Youtubessa: https://www.youtube.com/channel/UCaAG4zHUg5kghySVftjeipw/playlists

Katso tästä Sea huntin ensimmäinen kausi:

Sea Hunt on siisti tv-sarja. Mike Nelson ei tappanut ketään koko sarjan aikana. Hän nujersi rikolliset tappelemalla ja toisinaan katkaisemalla ilmaletkut matalassa vedessä. Hän oli herrasmies sukellusvarusteissa. Ei ole ihme, että Sea Huntista tuli suosittu kulttisarja, jota katsotaan vielä tänäkin päivänä ja joka houkutteli lukuisia ihmisiä sukelluksen hienon harrastuksen pariin.

Pekka Lahtinen