Sukellushistoriallinen kokoelma kasvaa, hitaasti, mutta varmasti.

Varsinaisia sukellushistoriallisia museoita ei ole liiaksi asti. Suomessa ei ole yhtään. Muuallakin vain harvoja. Itse asiassa Suomestakin löytyisi niin runsaasti jo museoissa olevaa materiaalia, että niistä yhdessä saisi hyvän koosteen. Kun olemassa oleva materiaali olisi yhden museon turvallisissa suojissa ja jatkuvasti esillä, myös lahjoituksia ilmaantuisi. Turussa oleva yhdistyksen kokoelma karttuu vähin erin. Ja hyvä niin!

Sukellusneuvos Öhman

Keväällä 2019 ”Rouva” otti yhteyttä ja kysyi kiinnostusta ottaa talteen vanha sukellusvälineistö, jota hän kutsui ”Sukellusneuvos Öhmanniksi”. Tällaisia tilanteita ei ilmaannu usein. Siihen oli tartuttava. Tuloksena Sukellusneuvos siirtyi SSHY:n suojiin. Neuvoksella on oma tarinansa, joka julkaistaneen myöhemmin. Neuvoksesta tullee SSHY:n ”maskotti”. Hän tulee kulkemaan mukana kaikkialle, missä SSHY on mukana. Neuvos on Raision kirjastossa elokuun puoleen väliin, mutta käväisee vierailulla Naantalissa perinnepäivänä lauantaina 3.8.

Sukellusneuvos Öhman Naantalissa Naantalin Lionsien järjestämässä ”perinnepäivässä”.. Kuvauksellinen tarkoitus saada taakse Naantalin Pyhän Birgitan kirkko. Lahjoitukseen sisältyi myös Neuvoksen pumppu, ns. Baby-pump. ”yksikannunen” kaksitoiminen pumppu. 

Hyvän lahjoituksen teki myös vanha sukeltaja Pekka Laitinen. Tyhjensi autotallinsa sukellusvarusteista. Erityisesti hieno on Pekan sukelluspuku, neopreninen Ursukin 1970 – luvulla valmistama kuivapuku. Niitä tuskin on olemassakaan enää montaa.

Laitisen Pekan lahjoitus. Keskellä oleva pumpun kotelo odottaa sisällyksensä kokoamista. Pumppu itse on takana olevassa autotallissa palasina.

 Viime kevään tulos on myös SSHY:n saamat kaksi siirrettävää, yhdenhengen painekammiota. Eero Auvisen miinamuseo Turussa, Pansion tunnelissa purettiin ja materiaali varastoitiin toistaiseksi. Merikeskus Forum Marinum otti näyttelyn haltuunsa.

Molemmat kammiot!
Toinen Drägerin kammioista Naantalin perinnepäivillä. Esittelijöinä NMKY:n sukellusjaoston Arja Hoikka ja Ralf Strandell. Kammio herätti kiinnostusta. Lapset halusivat ja saivat kokeilla. Vanhemmat ihmiset arkailivat.

Nämä ovat aivan lähiajan lahjoituksia. Todellisuudessahan SSHY:n kokoelma koostuu lähes kokonaisuudessaan lahjoituksista. Ainoa, josta on maksettu on Naantalin painekammiokuvassa etualalla oleva harmaa pumppu, josta on maksettu aikanaan huimat 300 euroa. 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.