Poseidon Unisuit -kuivapuku (1973)

Poseidon Unisuit oli maailmanhistorian toinen kuivapuku, jossa oli vesi- ja kaasutiivis vetoketju. Se oli myös ensimmäinen kuivapuku, jossa oli liitäntä paineenalentimeen, eikä pukua tarvinnut täyttää puhaltamalla niinkuin Bev Morganin pukua vuodelta 1956. Alla Erkki Siirilän aiheeseen liittyvä valokuva teksteineen. -toimitus

Unisuitin kokeilua Jyväskylän Vuorilammella 10.2.1973. Kuva/photo (c) 2020 Erkki Siirilä.

”[Tämä] kuva puolestaan on Jyväskylän Vuorilammelta 10.2.1973. Olen siinä sukelluskaverini Pertti Paasolaisen ostama uusi Unisuit päällä. Kyseessä oli ensimmäinen sukelluspuku, jossa alettiin Pohjoismaissa käyttää vesitiivistä vetoketjua. Nämä vetoketjuthan oli alunperin kehitetty avaruuspukuja varten. Unisuitin ja Michelin-autonrenkaiden mainoskuvia mukaillen olen kuvassa laittanut puvun pullolleen ilmaa. Muuten hyvä puku, mutta sen kanssa piti käyttää kahta painovyötä, olihan puku kuivapuku ja kelluttavaa kuuden millin neopreenia. Lisäksi sukelsin Nepto-Sub Oy:n myymillä 2×9,4 litran alumiinipulloilla, jotka nekin olivat veden alla kevyitä. Unisuitit eivät myöskään kestäneet kovaa käyttöä pitkään, vaan alkoivat vuotaa, neopreeni kun ei ole yhtä kestävää kuin traditionaalisten kuivapukujen kumikangas.

Juuri markkinoille tulleen Unisuitin rintamerkissä näkyy tarkkaan katsottaessa valmistajayrityksen nimenä vielä Aqua-Sport, joka oli göteborgilaisen sukellusvälinevalmistaja Poseidonin alkuperäinen nimi.

Unisuiteista tuli 1970-luvulla kuitenkin suosittuja kuivapukuja kylmissä vesissä ympäri maailman. Esimerkkiä näytti Jacques-Yves Cousteaun filmiryhmä, joka merentutkijan Antarktis-elokuvissa sukelsi näissä ruotsalaispuvuissa mm. Etelämantereen jäävuorten alla.”

Erkki Siirilä