Merellinen museo Kaliningradissa

Kaliningrad on entinen Neuvostoliiton osa, joka aikanaan jäi Venäjän hallintaan Oikeastaan suhteellisen selvä juttu, sillä sen liittäminen itsenäistyvään Liettuaan olisi todennäköisesti ollut vaikeaa, jos ei kohta mahdotonta. Siksi tärkeä sen asema Venäjän Itämeren tukikohtana on ollut ja on edelleen.

Museon ulkoalueella oikeastaan ensimmäisenä tulija mielenkiinnon vangitsee submersible Pisces VII. Pisces (Paisis) tarkoittaa kalaa ja numerointi kertoo, ettei se ole ainutkertainen vedenalainen alus. Nämä ”kalat” ovan vanhinpia vedenalaisia aluksia, joita Neuvostoliiton Tiedeakatemia on käyttänyt vedenalaisiin tutkimuksiin. Sen sukellussyvyys on ollut 2000 metriä.

Museoon sisääntulijaa tervehtii suomalaisen meriteollisuuden mestarituote Mir – 1.
 

Näitä vedenalaisia tutkimusaluksia valmisti 1980 – luvun lopulla Rauma-Repola Oceanicsin Tampereen tehdas. Aluksien valmistaminen Neuvostoliitolle aiheutti hienoisen ulkopoliittisen kriisin. USA ei pitänyt niiden valmistamisesta ja luovuttamisesta Neuvostoliitolle. Selityskin on melko selkeä. Näiden alusten suurin toimintasyvyys oli 6000 metriä. Tähän syvyyteen aiemmin olivat yltäneet vain USA:n alukset. Näistä tuli vakavasti otettavia kilpailijoita. 

Näitähän varten sukelluksellisiin museoihin tutustutaan!

Nikonovin sukeltaja 1700 – luvulta. Laite toimii ihan varmasti, mutta kuuluu sarjaan ”älä kokeile tätä kotona, älä ainakaan yksin”! Huomaa erityisesti sukeltajan jalkineet. Pitäisi kokeilla! Kuka osasi tarvittavaa köysityötä? 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.