Kiteen Urheilusukeltajat ja Kesälahden Urheilusukeltajat yhdistyivät vuonna 2007 Keski-Karjalan Sukeltajiksi
”Keski-Karjalan Sukeltajat ry. on 1983 perustettu Sukeltajaliiton jäsenseura. Seuran kotipaikka on Kitee. Keski-Karjalan Sukeltajat ry. tunnettiin vuoden 2006 loppuun saakka nimellä Kiteen Urheilusukeltajat ry. Kesälahden Urheilusukeltajien lopetettua toimintansa vuoden 2006 lopulla, seurat yhdistyivät ja alkoivat toimia uudella nimellä vuoden 2007 alusta.” — Keski-Karjalan Sukeltajat ry.
Historiikki
Historiikki koostuu kahdesta osasta. Vanhemman osan kirjoittajat ovat Kiteen Urheilusukeltajien perustajajäsen Olavi Parkkinen sekä Keski-Karjalan Urheilusukeltajien nykyinen puheenjohtaja Erno Olkkonen, joka kirjoitti siihen jonkin verran tekstiä ja muokkasi sen lopulliseen muotoonsa. Olkkonen on ollut Kiteen Urheilusukeltajien jäsenenä vuodesta 1986 alkaen. Jälkimmäinen osa on yksin Olkkosen kirjoittama. [Lähde: Erno Olkkosen sähköposti tammikuussa 2020]
Historiikit kuvineen löytyvät sivulta
https://www.keskikarjalansukeltajat.fi/yhdistys/seuran-historia/
missä kannattaa käydä lukemassa myös lehtijutut ja katsomassa loputkin kuvat. Kuvia on runsaasti ja ne ovat mielenkiintoisia. Voit myös katsoa valikoituja kuvia ja ladata historiikit (ei lehtijuttuja) alta.
Kesälahden Urheilusukeltajien vaiheista ei Sukellushistoriallisella yhdistyksellä tällä erää ole tietoa.
Joitakin huomioita vanhoista kuvista
1980-luku sukellettiin kaulusliivillä
Alkujaan sammakkomiehet olivat sukeltaneet ilman tasapainotusliiviä ja valinneet painot siten, että (paineen kasvaessa kokoon puristuva ja kelluvuuttaan menettävä) märkäpuku olisi neutraali kohdesyvyydessä. Tästä aiheutui haasteita niin sukelluksen alussa kuin lopussa. Sukellusten helpottamiseksi kehitettiin maailmalla tasapainotusliivejä. Ensimmäiset niistä olivat kaulusmallisia (”horse collar bcd”). D-lenkkejä niissä ei ollut. Pinnalla kaulusliivi piti mukavasti pään pois vedestä.
Seuraavassa kuvassa sukelletaan märkäpuvussa kaulusliivin kanssa Kiteen Valkiajärvessä 1980-luvun alkuvuosina. Kurttuputki on kuvan liivissä sukeltajan oikean käden puolella (mikä näkyy vielä paremmin seuran 1980-luvun Norjan matkan kuvissa). Kiteen Urheilusukeltajilla oli ainakin SeaQuest -merkkisiä liivejä. Kaulusliivejä näkyy muissakin vanhoissa kuvissa. Huomaa myös annostimen tyyppi.
Luokkasuoritukset testasivat taitoa
Ennenvanhaan sukeltajat suorittivat luokkasuorituksia luokkatarkastajille osoittaakseen uinti- ja sukellustaitonsa ja -kykynsä kehittymisen. Sukeltajat jaettiin yhden, kahden ja kolmen tähden sukeltajiin. Lue vuoden 1978 perusvälinesukeltaja- (*), pohjoismainen sukeltaja- (**) sekä I-sukeltajaluokista (***). Lehti sisältää painovirheitä, sillä kukaan ei ui kilometriä neljässä minuutissa. Luokkasuorituksista luovuttiin lopullisesti vasta vuoden 1994 alussa.
Seuraavassa kuvassa toivutaan kilometrin luokkasuoritusuinnista. Elettiin yhä yhden annostimen aikakautta, eikä pullonpainemittareitakaan vielä käytetty.
Pullonpainemittareita oikeastaan vasta 1990-luvulla
Kaulusliivit olivat käytössä vielä 1990-luvulla. Nyt varusteisiin kuului jo pullonpainemittari (vuoden 1988 otsakekuvassa Paakkilasta yhdellä jo oli). Pullonpainemittareita alkoi tulla käyttöön ulkomailla jo 1970-luvun lopulla, mutta niihin suhtauduttiin siellä alkuun varauksella. Annostimia oli ajan tavan mukaan yksi per sukeltaja. Ilmanjako tehtiin parihengityksellä, jos oli pakko.
Pelastus-, etsintä- ja nostotoimintaa
Kiteen Urheilusukeltajat hankki kumiveneen jo kolmantena toimintavuotenaan 1986 (kompressori oli hankittu jo aiemmin talkoorahoilla). Veneestä oli apua vedenalaisessa etsinnässä. Vedestä haettiin isompaa ja pienempää tavaraa, mutta myös hukkuneita. Seura oli perustamisestaan lähtien mukana vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa.
Lähteet: https://www.keskikarjalansukeltajat.fi, Erno Olkkosen sähköposti, Urheilusukeltaja -lehti 1978/2.
Käyttöoikeudet: Historiikit ovat tekijänoikeuden alaista materiaalia. PDF-muotoiset historiikit ovat jaossa tekijän luvalla.