Hieman kotimaan matkailua ja vanhaa sukeltamista

Monissa museoissa on esillä vanhaa sukellusvälineistöä. On selvää, että nämä liittyvät melkein aina ammatilliseen sukeltamiseen. Esillä on siis kypäräpää sukeltaja pumppuineen ja muine säilyneine esineineen ja välineineen.

Matkalla läntistä rannikkoa ylös kohti Oulua on useita merenrantakaupunkeja, joissa on myös merellinen museo. Sukelluksesta kiinnostunut tietysti katselee ensisijaisesti omia kiinnostuksen kohteitaan, mutta kyllä merelliset museot muutoinkin ovat lähemmän tarkastelun kohteita.

Rauma

Hieman kotimaan matkailua ja vanhaa sukeltamista

Rauman merimuseo sijaitsee Kalliomäenkadulla (34) entisessä merenkulun oppilaitoksessa. Raumanmeren merenkulkusäätiö ylläpitämä museo täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Uudehko museo siis! Museossa on yksi huoneellinen sukellukseen liittyvää aineistoa. Tilaa hallitsee sukeltaja, joka pyytää vierasta antamaan hänelle ilmaa. Pumpun pyörittämistä seuraa kiitos. Sukeltajalla on tavanomainen 12 – pultin kypärä, mutta sen rinnassa on erikoinen laatta, joka kertoo kypärän valmistajaksi metallitehdas T. Wikholmin Tampereelta.

Totta on, että Tampereella on kyseinen metallitehdas ollut. Sen valikoimiin on kuulunut mm. kupariset kahvipannut, Sukelluskypärän ”koputteleminen” voisi siis aivan hyvin olla kuparin käsittelyn hallitsevan sepän tekemä.

Kristiinankaupunki

 Kristiinankaupungissa ja sen merimuseossa kannattaa poiketa. Sukeltamisen lisäksi museo on muutoinkin mielenkiintoinen. Vanhan puutalon yläkerrassa oleva museotila muistuttaa purjealuksen kantta. Oman tilansa aluksen kannella on saanut sukeltaja John. Hieman John tosin ”röhnöttää” penkillään, mutta se ei haittaa.

Sukeltajan oikealla puolella on kori sukeltajan käyttämille työkaluille. Kori on laskettu sukeltajan ulottuville
Harvemmin museo tietää näin tarkasti, kenelle tai kenen käytössä tässä tapauksessa sukellusvälineet ovat olleet.
Kristiinankaupungin merimuseo on kahdessa paikassa. Suuret kohteet on sijoitettu rannassa olevaan rakennukseen. Yksi saattaa olla ”ylitse muiden”, Ruotsalaisen AGA:n valmistama ja ruotsalainen Gustav Dalenin keksimä majakan tai reunaloiston aurinkoventtiilillä toimiva valonlähde. Saaristomerellä Kihdin aukolla väylän pohjoispuolella ja lähempänä Ahvenanmaata on reunaloisto, jonka nimi on Gustav Dalen. Miksiköhän?
Kun matkailija haluaa nähdä hienon pienoismallin laivasta, on poikettava Kristiinankaupungin terveyskeskuksen henkilökunnan kahvioon. Kristiinankaupungin purjelaivojen joukossa Almalla on oma sijansa. Aikaisemmin alus oli Cafe Almassa. Nyt kaupungissa on vielä hotelli Alma. Pienoismalli on vanhojen purjehtijoiden urotyö….

Vaasa

Kristiinankaupungista on vain heitto Vaasaan. Se kannattaisi ajaa pienempiä teitä, ei valtatien kautta. Kappale kaunista Pohjanmaata? Vaasan merimuseo sijaitsee jonkin matkan päässä keskustasta ja meren rannalla. Museossa on toinen sukeltajavarustus, jonka käyttäjä tiedetään. Kyseessä on sukeltaja Erik Öhman, joka aikanaan siirtyi Vaasaan Pelastusyhtiö Neptunin S/S Assistance- aluksen mukana.

Erik Öhman varusteineen. Kypärä ja pumppu Siebe-Gorman. Pumppu nelikannuinen kahta sukeltajaa hoitava kookas ja hyväkuntoinen laite.
Muun mielenkiintoisen ohella esillä on myös Siebe-Gorman kypärä, johon on tehty melkoinen paikkaus. Ei kovin kaunis, mutta ajaa varmaan asiansa.

Raahe

Vaasasta on Raaheen hieman enemmän kuin vain heitto. Braheassa kannattaa kuitenkin käväistä. Raahessa on viehko, pieni merimuseo, jonka sukelluksen kannalta arvokkain kohde on ”Raahen Vanha Herra”. Vanhus on 1700 -luvulta peräisin oleva kokonahkainen sukelluspuku. Puku on kokonaisuus, jonka sisään sukeltaja pujottautuu vatsan kohdalla olevan aukon kautta. Aukko suljetaan ja puvussa oleva sukeltaja saa hengitettäväkseen pinnalta puuputkien välityksellä pumpattua ilmaa. Puvusta on konservaattori Jouko Turusen valmistama ”Raahen Nuori Herra”, joka on nähty Turussakin Sukelluksen Päivänä.

Raahen Nuoresta Herrasta tehty ”kävelykopio” esittelemässä Vanhaa Herraa Turussa kauppakeskus Hansassa.
Raahen Nuori Herra painumassa altaaseen Orustissa, Ruotsissa.
Sukellus on tehty ja on hymyn paikka. Vielä pujottelu ulos ja homma on hoidettu.

Näin on länsirannikkoa kuljettu. Kaikkialle ei ehdi, mutta toiveissa on, että täydennystä löytyisi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.