English summary Archaeological diving in river Aura on sunday 15th September at 12:00 — 14:00. Please arrive after 11. All divers and helping hands welcome. There will also be plenty of opportunity to do recovery and cleaning dives. Contact Jouko Moisala for further detail. Phone and email at the end of this post.
Aurajoen siivoustempausta voi jo sanoa osaksi sukellushistoriaa. Onhan se toteutunut joka syksy vuodesta 1992 ja onpa joessa joskus käyty keväälläkin.
Joen käytyä vuosikymmenten mittaan tutuksi sukeltajille, alkoi herätä kysymyksiä myös siitä, mitä tarinaa pohjalta nostetut esineet voisivat kertoa. Ja niinpä viime vuosina olemme pohtineet myös sukellusten arkeologista käyttöä.
Oletamme, että joesta löytyneillä tuhannella polkupyörällä, olutpulloilla ja oluttuopeilla on jotain tekemistä keskenään — siksi yleisiä ne ovat ja yleensä sijaitsevat samoilla tienoin. Hieman enemmän pähkäiltävää ovat antaneet valurautaiset puistonpenkit, liikennemerkit, ostoskärryt ja pumppukärryt(!). Tuoleja. Pöydän jalkoja. Haalarit. Taskumatillinen konjakkia (Pena 50v). Kukkopilli. Kaikkea löytyy. Varsinkin ostoskärryjen löytyminen oluttuoppien läheisyydestä viittannee siihen, että lähistöltä löytyy yliopisto tai muu oppilaitos. Lista on pitkä. Omistajansa ovat löytäneet niin käsilaukut, lompakot (ainakin kahdesti), puhelimet kuin vaikkapa ravintolakokin mystisesti kadonnut Jopo. Nämä ovat olleet iloisia yllätyksiä.
Erityisen mielenkiintoisia löytöjä ovat olleet 1700-luvun (?) myllynkivi ja 1800-luvun amiraliteettiankkuri (ei aivan pienen laivan!). Molemmat ovat löytyneet kirjaston ja Vanhan Suurtorin väliseltä alueelta joesta.
Tänä vuonna odotamme innolla ensimmäisen sähköpotkulaudan löytymistä.
Melkein meni jokeen Myllysiltakin, mutta se kerittiin purkaa. Aurasillan (Alasillan) palon jälkiä emme ole kerinneet käydä vielä katsomassa. Mutta Pennisillan (piirros Pennisillasta, Pennisilta silkkisessä tulenvarjostimessa, Pennisillan historiaa) perustuksia voisimme tänä vuonna koettaa jälleen etsiä. Viime kerrasta jäi kasa kysymyksiä.
”Suuri tulva vei [Penni]sillan mukanaan 1612, mutta aikanaan sen keskellä sijainneessa pörssirakennuksessa toimi mm. lihakauppa ja Suomen ensimmäinen kirjakauppa. […] Vuoden 1827 tulipalo tuhosi lopullisesti myös Pennisillan.” (lähde: Simo Tuomolan blogi)
Lisäksi Kirkkosillan alapuolinen joenpohja on vielä tarkemmin läpikäymättä. Kuten hyvin tiedetään, on Kirkkosillan alla paitsi juopuneiden opiskelijoiden kännyköitä, myös suuria kivenlohkareita röykkiöittäin. Paikoin aivan vesirajaan asti. Toki kasa on aika paikallinen.
Inventoimme Aurajoen pohjaa vuoden 1827 Turun palossa tuhoutuneen Pennisillan oletetulla paikalla. Joen pohjaan lasketaan 4:n neliön kehikkoja, joiden rajaamat alueet tutkitaan tarkkaan ja esinelöydöt nostetaan tutkittavaksi ja kirjataan. Sillan oletetulla linjauksella ei alustavan tutkimuksen mukaan ole polkupyöräröykkiöitä.
Tapahtuman järjestävät yhteistyössä turkulaiset sukellusseurat vapaaehtoisine sukeltajineen, Aurajokisäätiö, Turun Itämerihaaste ja Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH). Mukana talkoissa ovat myös DG-Diving Group ja Turun Seudun Hyötykuljetus.
Kaikki joesta naaratut romut kuljetetaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) Topinojan jätekeskukseen ja sieltä edelleen kierrätykseen.
Tapahtuman tarkoituksena on muistuttaa, että Aurajoki ei ole kaatopaikka, vaan vaalimisen arvoinen kulttuurijoki kaupungin sydämessä – Vielä tänäkin päivänä Aurajokeen heitetään sinne kuulumatonta tavaraa. Mistään muualta vesistöstä en ole koskaan noin paljon nostanut romua ylös. Näin ilmastonmuutoskeskustelun aikana tätä ei voi kuin ihmetellä. — Jouko Moisala
Sukeltajaliitto palkitsi tapahtuman vuonna 2018 ympäristöpalkinnollaan: tempaus tavoittaa vuosittain suuren määrän silmäpareja ja toimii samalla ympäristökasvattajana ja herättelijänä.
Sukellus järjestetään Turun päivänä sunnuntaina 15.9. klo 12–14 Tuomiokirkkosillan kupeessa Linnankadun puolella. Sukeltajia pyydetään saapumaan hyvissä ajoin työn organisoimiseksi ja sukelluspukuun sonnustautumiseksi ennen puoltapäivää, jolloin sukeltaminen alkaa.
Lisätiedot:
Jouko Moisala
jouko.moisala(a)dnainternet.net
puh. 040 550 1064